Årsberetning fra KTCs Planfaggruppe 2022

Hvem er planfaggruppen og hvad laver vi?

Planfaggruppen er en del af KTC og arbejder med:
”lokalplanlægning, kommuneplanlægning og landsplanlægning, herunder alle planstrategier og processer, som har betydning for kommunerne. Øvrige områder er udvikling af byerne, arkitektur og bevaring” (KTCs hjemmeside).

Det betyder at vi tager forskellige emner op – også gerne på baggrund af de regionale planchefgrupper. Helt centralt er selvfølgelig ændringer til planloven, når de kommer og her skriver vi høringssvar som sendes via KTC og deles med KL. Det er faglige høringssvar og ikke politiske høringssvar og her går vi ofte i detaljen og belyser hvilke konsekvenser en ændring har.

I øjeblikket er vi:
Charlotte Petronella Krogh Knudsen, Aalborg Kommune
Britta Bjerregaard Pørksen, Rebild Kommune
Mariane Vistisen Lindskov, Lemvig Kommune
Jesper Vraa Andersen, Mariagerfjord Kommune
Randi Vuust Skall, Horsens Kommune
Lene Nebel, Aabenraa Kommune
Henrik Børsting Aagaard, Vejle Kommune
Birgitte Lind-Thomsen Hjerrild, Svendborg Kommune
Dennis Larsen, Helsingør Kommune
Lise Kongsgaard, Rødovre Kommune
Berit Mathiesen, Ishøj Kommune
Trine Camille Winther Christoffersen, Næstved Kommune
Lotte Højgaard, Holbæk Kommune

Vi har holdt 4 møder i planfaggruppen og startede ud med et digitalt møde, men er ellers lykkes med hele 3 fysiske møder.

Jeg kan se, at vi lagde hårdt ud i januar måned med at tale om udbygningsaftaler og selvom Aalborg tog den helt store sag, så er det et emne der har fyldt i mange kommuner, og der er blevet gennemgået procedurer og sagsgange mange steder. Flere kommuner har oplevet genbesøg fra udviklere, som er kommet i tanke om at det alligevel ikke føltes så frivilligt med de indgåede aftaler som de indgik for, i flere tilfælde, flere år siden.

I maj måned holdt vi møde i Svendborg hos Birgitte og blev vist rundt i byen og da det også var det første fysiske møde i meget lang tid, så brugte vi lidt tid på at samle op på den seneste tid rundt om i kommunerne. Også her rundede vi udbygningsaftalerne og ellers fyldte DK2020 planerne i kommunerne.

Mødet i september blev afholdt i KL huset, hvor vi havde besøg af Britt Vorgod fra Plan 22 og talte om hvordan vi kan samarbejde. I juni så vi en planlovsaftale og jeg kan se af referatet at planloven skulle i høring fra 1. november i 8 uger. Ja det skete så ikke – det har vi til gode. Og planlovsaftalen som var bred, er så ikke helt så bred i øjeblikket, så nu må vi se.

I går holdt vi årets sidste møde – og nu handler det altså om VE anlæg og klima igen. Det fylder helt utrolig meget i kommunerne, vi afventer hvilken rolle staten kommer til at spille og egentlig også hvad den statslige screening giver af resultater.

I 2022 er det umiddelbart blevet til 4 høringssvar:
– Bekendtgørelse om fornyelse af bymidter
– Ændring af planloven og to klagenævnslove (klima i formål + herregårdslandskaber)
– Forsøgsordning om udvidet vintercamping
– Landsplandirektiv for bedre mulighed for at meddele landzonetilladelser til mobilmaster.